Jak szybko jesz śniadanie? Zapewne o wiele szybciej niż jeszcze kilka lat temu. Dlaczego tak jest? Szybkie dania na wynos, typu fast food oraz codzienny pęd życia przyczyniają się do stresu, zwiększenia masy ciała i wielu niezdrowych nawyków.
Trzeba naprawdę skupić się na tym, co jemy i jak szybko, jeżeli w przyszłości nie chcemy mieć problemów ze zdrowiem.
Oto kilka powodów, dla których powinniśmy jeść powoli:
- Powolne spożywanie posiłku uniemożliwia nadmierne jedzenie. Około 15 do 20 minut zajmuje mózgowi dojście do wniosku, że żołądek jest już pełny. Jeśli jesteś w restauracji typu fast food i zjesz burgera na trzy razy, to twój mózg zorientuje się zbyt późno i nadal będziesz głodny.
- Liczne badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą szybko, są trzy razy bardziej narażeni na otyłość niż ludzie, którzy jedzą powoli.
- Im szybciej i więcej jesz, tym mniej czasu masz, aby cieszyć się smakiem. A o to właśnie chodzi w jedzeniu – nie tylko zaspokaja ono głód, ale możesz też rozkoszować się smakiem ulubionych potraw, co najprostsze jest właśnie wtedy, gdy powoli się nimi delektujesz.
- Spokojne jedzenie jest dobre na trawienie. Zwłaszcza, jeżeli dłużej żujesz. Enzymy w ślinie pomagają rozbić żywność, więc łatwiej się ona trawi. Dzięki dobremu przeżuciu pokarmu nie przeciążamy swoich jelit.
- Trzeba zmienić nawyki żywieniowe. W dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy żyją szybko, czasami nie zastanawiamy się nad tym, co jemy. W czasie dnia musisz znaleźć czas dla siebie, żeby zjeść pożywny posiłek i co najważniejsze – nie w biegu.
- Jest sposób na zmniejszenie stresu w swoim życiu. Podczas posiłku można wykorzystać czas na myślenie i układanie w głowie planu dnia.
- Ucztowanie to świetny sposób na zabawy towarzyskie. Nawet drobnych przekąsek nie powinno się jednak zjadać na raz, tylko delektować się nimi.
- Jeżeli będziesz jeść wolniej, twój organizm stwierdzi, że jesteś najedzony mniejszą ilością jedzenia, a co za tym idzie – zaoszczędzisz na rachunku za żywność, ponieważ zaczniesz jeść mniej.