Zbliżający się wielkimi krokami okres świąt Bożego Narodzenia to moment wyciszenia i upragnionego odpoczynku. Jest to też czas wspaniałych doznań kulinarnych. Na dobry początek proponujemy przepyszną, rozgrzewającą zupę pomidorowo-cukiniową z soczewicą.
Oto przepis!
Potrzebne będą:
duży garnek, blender
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 2 puszki pomidorów
- szklanka przecieru pomidorowego
- 2 średnie cukinie
- łyżka ziół prowansalskich
- ostra papryczka chili
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- kostka rosołowa
- łyżka papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- ugotowana wcześniej soczewica
- prażone pestki dyni i słonecznika
Wykonanie:
• W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej kostkę rosołową
• Kroimy warzywa na małe kawałeczki
• Do gotowego bulionu dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, czosnek, ostrą papryczkę i cukinię
• Gotujemy ok.15 minut
• Po tym czasie blendujemy naszą zupę (kto jak woli, może być na gładko lub z małymi kawałkami warzyw)
• Następnie dodajemy resztę przypraw
• Zupę gotujemy jeszcze 10 minut
• Gotowy posiłek solimy i pieprzymy według uznania
Podajemy z soczewicą, uprażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego!