Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami. Możemy jednak przygotować to klasyczne danie nieco inaczej i wykorzystać jako farsz zieloną cukinię.
Oto przepis!
Potrzebne będą:
miska, stolnica, garnek, wałek, tarka, łyżka, nóż, praska do czosnku
Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- pół cukinii
- 2 ząbki czosnku
- pół fety
- garść orzechów włoskich
- 3 łyżki siemienia lnianego
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Farsz:
• Cukinię tarkujemy na największych oczkach
• Gotową cukinię wykładamy na papierowy ręczniczek i wyciskamy z niej resztki wody
• Następnie cukinię, fetę, orzechy, siemię lniane wrzucamy do miski i łączymy ze sobą
• Do powstałej masy dodajemy wyciskany czosnek i pieprz
• Mieszamy
Ciasto:
Jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące, dodajemy trochę mąki.
• Na stolnicę wsypujemy mąkę, w której robimy dołek na jajka i sól
• Całość zagniatamy, dodajemy olej i wodę
• Wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste
• Odrywamy kawałek, który rozwałkowujemy bardzo cienko (resztę ciasta przykrywamy wilgotną szmatką)
• Wykrawamy szklanką koła, które napełniamy farszem i zlepiamy
• Gotowe pierogi gotujemy lub mrozimy
Pierogi możemy podawać ozdobione świeżym tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!